Maślan

⚜️✴️ Maślan✴️⚜️

Maślan nazywany jest również kwasem masłowym. To nasycony, krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy. Organizm człowieka jest sam w stanie go wyprodukować, jeżeli jelita są zdrowe. Znajduje się również w żywności np:

  • maśle
  • maśle klarowanym
  • surowym mleku
  • kombuchy
  • parmezanie
  • karczochach
  • liściach mniszka lekarskiego
  • niedojrzałych, zielonych bananach
  • tłuszczach zwierzęcych
  • tłuszczach roślinnych tłoczonych na zimno
  • zimne, ugotowane ziemniaki
  • zimny, ugotowany ryż
Spożywając wymienione produkty regularnie, dostarczamy maślanu w pożądanych ilościach.

W organizmie maślan produkowany jest przez mikroflorę jelitową, na skutek fermentacji węglowodanów w jelicie grubym - głównie blonnika. Maślan stanowi materiał energetyczny dla komórek nabłonka jelitowego, dzięki czemu przyspiesza ich regenerację i działa przeciwzapalnie w jelicie.

Maślan wspiera utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie i ma również wpływ na narządy poza przewodem pokarmowym. Znajduje zastosowanie w nadwadze, otyłości i cukrzycy, które powiązane są z dysbiozą, co z kolei sprzyja nadmiernej masie ciała.

Wprowadzenie do diety produktów zawierających maślan lub suplementacji sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co po raz kolejny obala mit, że tłuszcze tuczą.

Kwas masłowy zmniejsza intensywność i czas trwania biegunek o różnym podłożu, reguluje wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia i dba o prawidłową motorykę przewodu pokarmowego. Działa przeciwalergicznie.

Jego niedobór powoduje zachwianie równowagi w przewodzie pokarmowym, zarówno w jelicie cienkim, jak i grubym. Może to sprzyjać zwiększonej przesiąkliwości bariery jelitowej. Z tego powodu wskazany jest jako wsparcie w chorobach zapalnych jelit o różnym podłożu - chorobie Leśniewskiego - Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, IBS, wzdęciach, zaburzeniach trawienia i wchłaniania, a także nowotworach jelit, ponieważ powoduje apoptozę komórek rakowych. Sprawdzi się również w chemioterapii i radioterapii.

Maślan zmniejsza insulinooporność, ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Ma korzystny wpływ w zespole matabolicznym i genetycznej hipercholesterolemii, a także mukowiscydozie.

Osoby będące na dietach niskowęglowodanowych, beznabiałowych i niskofermentujących low FODMAP powinny suplementować maślan. W Polsce dostępny jest pod nazwą Debutir i Intesta.

Maślan powinno się suplementować w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu. Generalnie jest dobrze tolerowany. Jeśli jednak pojawiły by się niekorzystne objawy, należy zmniejszyć dawkę o połowę i obserwować organizm.

Źródło:
[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]