Kwas fitynowy

Kwas fitynowy to substancja znajdująca się w zbożach,roślinach strączkowych, orzechach i pestkach. Protokół Autoimmunologiczny wyklucza te produkty żywnościowe między innymi ze względu na antyodżywcze właściwości kwasu fitynowego. Organizm ludzki nie jest w stanie go strawić, ponieważ nie posiada enzymu fitaza.

Kwas fitynowy magazynuje fosfor i chelatuje mikroelementy takie jak:

  • Żelazo
  • Cynk
  • Wapń

W badaniu na nigeryjskich dzieciach, u których powszechna jest krzywica (nawet 9% populacji dziecięcej), przy prawidłowym stężeniu witaminy D3 wykazano, że przyczyną zaburzeń w tej populacji jest nadmierne spożycie żywności bogatej w kwas fitynowy.

Aby pozbyć się właściwości antyodżywczych produktów bogatych w ten kwas i ułatwić trawienie  warto zastosować kilka prostych zabiegów takich jak:

  • Moczenie
  • Fermentację - bakterie Lactobacillusy, zwłaszcza L. casei i Bifidobacterie, produkują enzym fitaza rozkładający kwas fitynowy
  • Kiełkowanie

Po takim przygotowaniu warzyw strączkowych, zbóż czy pestek i orzechów nie powinno być problemów z ich trawieniem i przyswajaniem składników odżywczych.

#poskromićhashimoto #protokolautoimmunologiczny #medycynazywienia #aip #kwasfitynowy #fitaza #lactibacillusy #bifidobacterie #warzywastraczkowe #zboza #orzechy #pestki


Źródła
Thacher T. D., Aliu O., Griffin I. J., Pam S. D., O`Brien K. O., Imade G. E., Abrams S. A., Meals and Dephytinization Affect Calcium and Zinc Absorption in Nigerian Children with Rickets, J Nutr. 2009 May; 139(5): 926–932, doi: 10.3945/jn.108.101030

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625946

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25694676

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26384212