Figi

Wrzesień zawsze kojarzy mi się z wrzosami i figami. Bardzo lubię te owoce, ponieważ:

  • Figi to bardzo dobre źródło wapnia w diecie, dzięki czemu polecane są zwłaszcza osobom z osteoporozą,  jak również na diecie beznabiałowej
  • Zawierają dużą ilość błonnika, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, więc wspierają pracę przewodu pokarmowego i są dobrym remedium na zaparcia, ponieważ pobudzają perystaltykę jelit
  • Figi powinny wprowadzić do diety osoby zmagające się z IBS zaparciowym, ponieważ skracają czas pasażu jelitowego i zwiększają liczbę wypróżnień. Pacjenci zauważyli istotną poprawę dyskomfortu żołądkowo-jelitowego
  • Błonnik to również dobry środek przeciw wysokiemu cholesterolowi i glukozie
  • Figi zawierają kwas abscysynowy ABA, który poprawia metabolizm glukozy, obniża indeks glikemiczny i insulinowy posiłków. Jednocześnie zmniejsza stan zapalny w organizmie. Zatem mogą być spożywane przez osoby z insulinoopornością, cukrzyca typu 2 i zespołem metabolicznym
  • Są doskonałym źródłem antyoksydantów w diecie, zwłaszcza witaminy C i E, zarówno świeże jak i suszone
  • Figi są bogate w potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Ekstrakty pozyskiwane z fig mogą być bezpiecznie i efektywnie stosowane w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Są równie skuteczne jak kremy z hydrokortyzonem

 

#figi #poskromićhashimoto #dietetykakliniczna #dietetykafunkcjonalna #medycynafunkcjonalna #medycynażywienia #dietetyk #dietetykonline #ibs #ibsdiet #zaparcia #błonnik #osteoporosis #azs #cholesterol #glukoza #insulinooporność #indeksglikemiczny #indeksinsulinowy #antyoksydanty #zespółmetaboliczny #nadciśnienie #nadciśnienietętnicze #potas

 

Źródło:

Abbasi S., Kamalinejad M., Babaie D., Shams SM., Sadr Z., Gheysari M., Askari V. R., Rakhshandeh H., A new topical treatment of atopic dermatitis in pediatric patients based on Ficus carica L. (Fig): A randomized, placebo-controlled clinical trial, Complement Ther Med., 2017, 35, 85-91

Alshaeri H. K., Natto Z. S., Tonstad S., Haddad E., Jaceldo-Siegl K., Effect of dried California Mission figs on mineral status and food replacement, Public Health Nutr, 2015, 18(6), 1135-1140

Atkinson F. S., Villar A., Mulà A., Zangara A., Risco E., Smidt C. R., Hontecillas R., Leber A., Bassaganya-Riera J., Abscisic Acid Standardized Fig ( Ficus carica) Extracts Ameliorate Postprandial Glycemic and Insulinemic Responses in Healthy Adults, Nutrients, 2019, 11(8), 175

Baek H-I., Ha K-C., Kim H-M., Choi E-K., Park E-O., Park B-H., Yang H. J., Kim M. J., Kang H. J., Chae S-W., Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation, Asia Pac J Clin Nutr, 2016, 25(3), 487-496

Pourmasoumi M., Ghiasvand R., Darvishi L., Hadi A., Bahreini N., Keshavarzpour Z., Predominant Constipation: A Single-Blind Randomized Clinical Trial, Explore (NY), 2019, 15(3),198-205

Vinson J. A., Zubik L., Bose P., Samman N., Proch J., Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants, J Am Coll Nutr, 2005, 24(1), 44-50