Czarnuszka i Hashimoto

Czarnuszka to maleńkie nasiona o bardzo wyrazistym, ostrym smaku. Kiedyś posypywano nią chleb, podobno używano nawet zamiast pieprzu. Swojego czasu została zapomniana, ale obecnie powraca do łask za sprawą swoich cudownych właściwości ponieważ:
  • Obniża cholesterol
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom glukozy we krwi
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
  • Wspiera odporność
Czarnuszka ma niesamowity wpływ na pracę tarczycy, a także na przebieg choroby Hashimoto. W badaniach na 40 pacjentach z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy podawano zmieloną czarnuszkę przez okres 8 tygodni. Po tym czasie wykazano, że preparat:
  • Zmniejszył masę ciała
  • Obniżył poziom nesfatyny-1, która odpowiedzialna jest między innymi za uwalnianie greliny w żołądku – hormonu głodu, co spowodowało mniejszy apetyt i przyczyniło się do utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto nesfatyny-1 chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami
  • Obniżył poziom TSH
  • Obniżył poziom przeciwciał anty-TPO
  • Podwyższył poziom T3
  • Obniżył poziom VEGF – naczyniowo-śródbłonkowego czynnika wzrostu, który bierze udział w rozwoju cukrzycy. VEGF może pojawiać się również w komórkach nowotworowych tarczycy (im większa ekspresja VEGF tym większy rozmiar i agresywność guza), oskrzeli, płuc, żołądka, jelita grubego, wątroby, sutka, jajnika, macicy, nerki, pęcherza moczowego, mózgu czy kości. U osób z nieleczoną chorobą Hashimoto i Gravesa-Basedowa poziom VEGF jest podwyższony
Z tego powodu wszystkim moim podopiecznym i nie tylko polecam przyjmowanie czarnuszki, zarówno w postaci przyprawy, dodatków do posiłków, jak również do picia jako olej. Olej może nie jest najsmaczniejszy, ale warto się do niego przekonać i przemycać w sałatkach

Źródła:
Abbasalizad Farhangi M., Dehghan P., Tajmiri S., Mesgari Abbasi M., The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) - 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto's thyroiditis: a randomized controlled trial, BMC Complement Altern Med., 2016, 16(1), 471

Kajdaniuk D., Marek B., Fołtyn W., Kos-Kudła B., Naczyniowo-śródbłonkowy czynnik wzrostu (VEGF) w endokrynologii i onkologii, Endokrynologia Polska, 2011, Tom 62, Zeszyt III, 14-15
Szlachcic A., Surmiak M., Majka J., Brzozowski T., Nesfatyna 1 – nowy hormon uczestniczący w kontroli przyjmowania pokarmu oraz w mechanizmach uszkodzenia i ochrony błony śluzowej żołądka, Przegląd Gastroenterologiczny, 2012, 6, vol. 7