Dziś coś dla wszystkich łakomczuszków – grzechu warte, mocno czekoladowe. Brownie z migdałami na podstawie przepisu Ani Starmach. Zmodyfikowałam je nieco, aby było w pełni bezpieczne – bez glutenu, nabiału i cukru.
Potrzebujesz:
- 280 g masła klarowanego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady – ja użyłam Lindta 85%
- 240 g erytrytolu
- 80 g mąki z ryżu brązowego
- 100 ml wody
- Garść migdałów – jeżeli nie lubisz, lub masz alergię możesz spokojnie pominąć
- 3 jajka
- Szczypta soli
Wykonanie
- Czekoladę połam na małe kawałki, a migdały posiekaj
- W garnku zagotuj wodę, dodaj erytrytol, a gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i dobrze wymieszaj
- Jajka roztrzep w misce na jednolitą masę, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj rózgą
- Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę
- Dodaj posiekane migdały i wymieszaj
- Foremkę okrągłą, lub prostokątną wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę czekoladową
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni
- Podawaj po całkowitym wystudzeniu, ale ja nigdy nie mogę się doczekać i wcinam jeszcze gorące, wtedy czekolada jest jeszcze pół-płynna
- Po wstawieniu do lodówki ciasto przyjmie konsystencję bloku czekoladowego i będzie równie pyszne:)
#bezglutenubezproblemu #browniebezglutenowe #brownie #blokczekoladowy #ciastobezglutenowe #zdrowesłodkości #dietetycznedesery #jemzdrowo #bezlaktozy #bezcukru #poskromićhashimoto