To antybiotyk, którego substancją czynna jest ryfaksymina. Stosowany jest w chorobach jelit np.: uchyłkowości, chorobie Leśniewskiego - Crohna i jako podstawowa opcja terapeutyczna w leczeniu SIBO.
Jak powszechnie wiadomo antybiotyki mają negatywny wpływ na mikroflorę jelit, ponieważ zmniejszają jakościowo i ilościowo liczebność korzystnych bakterii. Po antybiotykoterapii bardzo trudno jest wrócić do stanu mikroflory sprzed leczenia. Jednak Xifaxan jest inny.
Rifaksymina działa nieco inaczej niż antybiotyki. To właściwie eubiotyk, który:
- Nie działa ogólnosystemowo, ale tylko w jelicie cienkim
- Praktycznie nie jest wchłanianiy - jedynie w 3% i wydalany jest z kałem
- Działa przeciwzapalnie w jelicie
- Wpływa pozytywnie na skład mikroflory, stymulując wzrost bakterii z rodziny Bifodobacterium, Lactobacillus i Faecalibacterium prausnitzii (produkująca przeciwzapalny maślan w jelicie, którego mała ilość powiązana jest z IBD). Ponadto stymuluje ich zdolność przyłączania się do nabłonka jelitowego
- Xifaxan nie powoduje lekooporności - stosowany z przerwami (2 tygodnie stosowania i 4 tygodnie przerwy) może być przyjmowany długoterminowo
- Zmniejsza poziom wirulencji patogenów - ich zjadliwość zdolność namnażania się i uszkadzania tkanek
- Zakłóca quorum sensing czyli komunikację międzybakteryjną, ale również między grzybami, archeonami, aby nie budowały biofilmów i nie tworzyły kolonii
- Xifaxan, to bardzo dobrze tolerowany antybiotyk, który niezwykle rzadko wywołuje nadwrażliwość
- Generalnie nie wchodzi w interakcje z lekami
- Jedynym minusem jest jego cena, jest dosyć kosztowny i nie ma póki co zamiennika
Xifaxan to jedyny antybiotyk, którego się nie boję.
#xifaxan #antybiotyki #antybiotykoterapia #dietetykafunkcjonalna #dietetykakliniczna #eubiotyk
#rifaksymina #poskromićhashimoto
Źródła: