Xifaxan

To antybiotyk, którego substancją czynna jest ryfaksymina. Stosowany jest w chorobach jelit np.: uchyłkowości, chorobie Leśniewskiego - Crohna i jako podstawowa opcja terapeutyczna w leczeniu SIBO.

Jak powszechnie wiadomo antybiotyki mają negatywny wpływ na mikroflorę jelit, ponieważ zmniejszają jakościowo i ilościowo liczebność korzystnych bakterii. Po antybiotykoterapii bardzo trudno jest wrócić do stanu mikroflory sprzed leczenia. Jednak Xifaxan jest inny.

Rifaksymina działa nieco inaczej niż antybiotyki. To właściwie eubiotyk, który:

  • Nie działa ogólnosystemowo, ale tylko w jelicie cienkim
  • Praktycznie nie jest wchłanianiy - jedynie w 3% i wydalany jest z kałem
  • Działa przeciwzapalnie w jelicie
  • Wpływa pozytywnie na skład mikroflory, stymulując wzrost bakterii z rodziny Bifodobacterium, Lactobacillus i Faecalibacterium prausnitzii (produkująca przeciwzapalny maślan w jelicie, którego mała ilość powiązana jest z IBD). Ponadto stymuluje ich zdolność przyłączania się do nabłonka jelitowego
  • Xifaxan nie powoduje lekooporności - stosowany z przerwami (2 tygodnie stosowania i 4 tygodnie przerwy) może być przyjmowany długoterminowo
  • Zmniejsza poziom wirulencji patogenów - ich zjadliwość zdolność namnażania się i uszkadzania tkanek
  • Zakłóca quorum sensing czyli komunikację międzybakteryjną, ale również między grzybami, archeonami, aby nie budowały biofilmów i nie tworzyły kolonii
  • Xifaxan, to bardzo dobrze tolerowany antybiotyk, który niezwykle rzadko wywołuje nadwrażliwość
  • Generalnie nie wchodzi w interakcje z lekami
  • Jedynym minusem jest jego cena, jest dosyć kosztowny i nie ma póki co zamiennika

Xifaxan to jedyny antybiotyk, którego się nie boję.

#xifaxan #antybiotyki #antybiotykoterapia #dietetykafunkcjonalna #dietetykakliniczna #eubiotyk
#rifaksymina #poskromićhashimoto

Źródła:

[1], [2], [3], [4]