Potrzebujesz:
- 160 g mąki z maranty trzcinowej – użyłam takiej, bo akurat miałam, ale może być każda inna bez glutenu
- 110 g mąki kokosowej
- 50 g erytrytolu
- 140 g zimnego oleju kokosowego nierafinowanego
- 1,5 g słodkich jabłek - u mnie Ligole
- Szklanka wody
- Cynamon – ok. pół łyżeczki
Wykonanie:
- Wymieszaj mąki, erytrytol, dodaj olej kokosowy i wodę, a następnie zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 minut
- Obierz jabłka i pokrój w drobne kawałki
- Upraż jabłka z cynamonem na patelni z dodatkiem wody
- Wyjmij ciasto z lodówki i odłóż ok. ¼ na kruszonkę
- Wyłóż formę ciastem, nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiekaj ok. 15 minut w 200 stopniach
- Nałóż jabłka na zapieczony spód i posyp je kruszonką
- Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach
#szarlotka #szarlotkafit #szarlotkazkruszonką #szarlotkabezglutenowa #szarlotkabezcukru #bezglutenu #bezglutenubezproblemu #bezcukru #beznabiału #poskromićhashimoto #tłustyczwartek #tlustyczwartek #dietetyka #dietetyk #dietetykteżczłowiek #dietetyktezczlowiek #dietetyczka #celiakia #celiakiafood #celiakiatoniekoniecświata #celiakiatoniekoniecswiata #hashimoto #hashimotosdisease #hashimotodiet #hashimotofood