Powszechnie znana jest jako witamina dbająca o zdrowe włosy i paznokcie.
Stosowana w większych dawkach ma pozytywny wpływ na:
- łojotokowe zapalenie skóry
- zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny
- zwiększa wykorzystanie glukozy przez organizm
- jest pomocna w leczeniu neuropatii cukrzycowej
- stwardnienie rozsiane
- wątróbka
- żółtka jaj
- mąka sojowa*
- mąki pełnoziarniste*
- ryż brązowy
- pomidory
- marchew
- szpinak
- produkty mleczne*
- otręby
- sardynki
- łosoś
- drożdże
- kukurydza*
- groch
- kalafior
- buraczki
- cebula
- olej rzepakowy*
- olej słonecznikowy*
- banany
- melony
- grejpfruty
- arbuzy
- winogrona
- brzoskwinie
Źródło:
http://doctormurray.com/why-is-biotin-in-the-news/