Bezglutenowy chleb gryczany

W odmętach mojej szafki spożywczej znalazłam mąkę z zielonych bananów, więc postanowiłam poeksperymentować z nią i upiec chlebuś:)

Potrzebujesz:

  • Szklankę mąki gryczanej białej
  • Szklankę mąki z zielonych bananów
  • Ok. 2 szklanki wody
  • Opakowanie drożdży suszonych
  • Szczyptę soli


Wykonanie:

  • Wymieszaj ze sobą mąki, drożdże i sól
  • Dodaj wodę stopniowo i dobrze wymieszaj ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
  • Następnie postaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Przełóż ciasto do foremki i piecz 1 godzinę w temperaturze 230 stopni

PS. Chlebuś wcale nie smakuje bananem, ale mąką bananowa nadaje mu lepkości i sprawia, że chleb nie jest suchy