Bezglutenowe placuszki kokosowo-bananowe z chia polane sosem chałwowym

Poniedziałki bywają trudne, więc na osłodzenie dnia proponuje placuszki kokosowo-bananowe z chia polane sosem chałwowym.

Na placki potrzebujesz:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 170 g mąki z komosy ryżowej
  • Szczyptę soli
  • Opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia – 12 g
  • 3 dojrzałe banany - im brzydsze (więcej brązowych plamek) tym słodsze
  • Puszkę niesłodzonego mleka kokosowego bez konserwantów – 400 ml
  • Olej kokosowy do smażenia

Na sos potrzebujesz

  • Pół szklanki pasty tahini
  • Płaską łyżkę miodu lub więcej w zależności od preferencji 

Przygotowanie

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i dodaj sól
  • Następnie dodaj banany, mleko kokosowe i wszystko zblenduj. Masa nie musi być idealnie gładka
  • Do masy dodaj nasiona chia i wymieszaj ciasto
  • Rozgrzej na patelni olej kokosowy i smaż placuszki do zarumienienia
  • W miseczce wymieszaj pastę tahini z miodem i polewaj nią gotowe placuszki
Smacznego:)

#poskromićhashimoto #placuszkibezglutenowe #placuszkibananowe #bezglutenu #bezglutenubezproblemu #celiakia #dietetyk #bezlaktozy #wege #wegeobiad #jemzdrowo