Poniedziałki bywają trudne, więc na osłodzenie dnia proponuje placuszki kokosowo-bananowe z chia polane sosem chałwowym.
Na placki potrzebujesz:
- 3 łyżki nasion chia
- 170 g mąki z komosy ryżowej
- Szczyptę soli
- Opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia – 12 g
- 3 dojrzałe banany - im brzydsze (więcej brązowych plamek) tym słodsze
- Puszkę niesłodzonego mleka kokosowego bez konserwantów – 400 ml
- Olej kokosowy do smażenia
Na sos potrzebujesz
- Pół szklanki pasty tahini
- Płaską łyżkę miodu lub więcej w zależności od preferencji
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i dodaj sól
- Następnie dodaj banany, mleko kokosowe i wszystko zblenduj. Masa nie musi być idealnie gładka
- Do masy dodaj nasiona chia i wymieszaj ciasto
- Rozgrzej na patelni olej kokosowy i smaż placuszki do zarumienienia
- W miseczce wymieszaj pastę tahini z miodem i polewaj nią gotowe placuszki