Bezglutenowa tarta z wiśniami

Na spód i kruszonkę potrzebujesz:

·       250 g mąki z brązowego ryżu

·       50 g skrobi ziemniaczanej

·       70 g cukru kokosowego, brązowego, erytrytolu czy ksylitolu

·       150 g masła klarowanego zimnego

·       Jajko

Nadzienie owocowe:

·       1 kg wiśni

·       2 łyżki miodu

·       Łyżka skrobi ziemniaczanej

·       1 laska wanilii


Wykonanie:

1.     Przesiej mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną, dodaj cukier, masło, jajko i wyrób ciasto

2.     Uformuj kulę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min pół godziny, aby się schłodziło

3.     Wydryluj wiśnie i przełóż je do garnka

4.     Podgotuj je chwilę, ok. 10-15 minut, a następnie zestaw z ognia niech przestygną

5.     Formę do tarty nasmaruj masłem klarowanym, olejem kokosowym, albo wyłóż papierem do pieczenia

6.     Kiedy ciasto już się schłodzi, odłóż ok. ¼ na później, a większość rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Możesz też iść na łatwiznę jak ja i po prostu je pokruszyć i ugnieść na formie i w ten sposób powstanie spód ciasta

7.     Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut

8.     Do owoców dodaj miód i łyżkę skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko wymieszaj

9.     Kiedy spód ciasta się podpiecze, przełóż owoce na niego, a następnie pozostałą część ciasta pokrusz na wierzchu i tym sposobem powstanie kruszona

10.   Piecz ok. 30 min w temperaturze 200 stopni

11.   Zostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby ciasto się ścięło

#bezglutenowewypieki #bezglutenowesłodkości #tartabezglutenowa #tartazwiśniami #bezlaktozowewypieki #bezglutenu