Na spód i kruszonkę potrzebujesz:
· 250 g mąki z brązowego ryżu
· 50 g skrobi ziemniaczanej
· 70 g cukru kokosowego, brązowego, erytrytolu czy ksylitolu
· 150 g masła klarowanego zimnego
·
Jajko
Nadzienie owocowe:
· 1 kg wiśni
· 2 łyżki miodu
· Łyżka skrobi ziemniaczanej
· 1 laska wanilii
Wykonanie:
1. Przesiej mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną, dodaj cukier, masło, jajko i wyrób ciasto
2. Uformuj kulę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min pół godziny, aby się schłodziło
3. Wydryluj wiśnie i przełóż je do garnka
4. Podgotuj je chwilę, ok. 10-15 minut, a następnie zestaw z ognia niech przestygną
5. Formę do tarty nasmaruj masłem klarowanym, olejem kokosowym, albo wyłóż papierem do pieczenia
6. Kiedy ciasto już się schłodzi, odłóż ok. ¼ na później, a większość rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Możesz też iść na łatwiznę jak ja i po prostu je pokruszyć i ugnieść na formie i w ten sposób powstanie spód ciasta
7. Spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut
8. Do owoców dodaj miód i łyżkę skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko wymieszaj
9. Kiedy spód ciasta się podpiecze, przełóż owoce na niego, a następnie pozostałą część ciasta pokrusz na wierzchu i tym sposobem powstanie kruszona
10. Piecz ok. 30 min w temperaturze 200 stopni
11. Zostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby ciasto się ścięło
#bezglutenowewypieki #bezglutenowesłodkości #tartabezglutenowa #tartazwiśniami #bezlaktozowewypieki #bezglutenu