Kokosowa szarlotka bez glutenu, cukru i nabiału

Potrzebujesz:

  • 160 g mąki z maranty trzcinowej – użyłam takiej, bo akurat miałam, ale może być każda inna bez glutenu
  • 110 g mąki kokosowej
  • 50 g erytrytolu
  • 140 g zimnego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1,5 g słodkich jabłek - u mnie Ligole
  • Szklanka wody
  • Cynamon – ok. pół łyżeczki


Wykonanie:

  • Wymieszaj mąki, erytrytol, dodaj olej kokosowy i wodę, a następnie zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 minut
  • Obierz jabłka i pokrój w drobne kawałki
  • Upraż jabłka z cynamonem na patelni z dodatkiem wody
  • Wyjmij ciasto z lodówki i odłóż ok. ¼ na kruszonkę
  • Wyłóż formę ciastem, nakłuj widelcem w kilku miejscach i zapiekaj ok. 15 minut w 200 stopniach
  • Nałóż jabłka na zapieczony spód i posyp je kruszonką
  • Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach

#szarlotka #szarlotkafit #szarlotkazkruszonką #szarlotkabezglutenowa #szarlotkabezcukru #bezglutenu #bezglutenubezproblemu #bezcukru #beznabiału #poskromićhashimoto #tłustyczwartek #tlustyczwartek #dietetyka #dietetyk #dietetykteżczłowiek #dietetyktezczlowiek #dietetyczka #celiakia #celiakiafood #celiakiatoniekoniecświata #celiakiatoniekoniecswiata #hashimoto #hashimotosdisease #hashimotodiet #hashimotofood