- obniża poziom glukozy we krwi
- flawonoidy zawarte w kakao poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny i zmniejszają ryzyko cukrzycy
- może zapobiegać powikłaniom sercowo-naczyniowym u pacjentów z cukrzycą
- kakao może wpływać regenerująco na komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny
- zwiększa przepływ krwi do mózgu i tym samym poprawia funkcje poznawcze
- flawonoidy zawarte w kakao działają neuroprotekcyjnie
- cudownie poprawia nastrój, powoduje wyrzut endorfin i może być elementem dietoterapii zaburzeń nastroju, depresji i lęki
- obniża poziom kortyzolu
- duża zawartość magnezu wpływa na regulację gospodarki hormonalnej, zwłaszcza PMS, dlatego kobiety chętnie sięgają po nią przed miesiączką
- codzienne spożycia czekolady o zawartości 85% kakao jest prebiotykiem i stymuluje wzrost Lactobacillusów i Bifidobacterii
- co ciekawe codzienne spożywanie gorzkiej czekolady 85% zwiększa liczebność bakterii Blautia obeum, której zmniejszona liczebność skorelowana jest z obniżonym nastrojem. Bakteria ta również produkuje przeciwzapalnym maślan w jelicie, który również wpływa pozytywnie na pracę mózgu
- regularne spożywanie gorzkiej czekolady powiązane jest z wyższą liczebnością bakterii Basteoidetes i niższą Firmicutes, co ma pozytywny związek z nastrojem i masą ciała. Wyższa liczebność Firmicutes koreluje z wyższą masą ciał
- wpływa pozytywnie na układ odpornościowy znajdujący się w jelicie GALT - gut associated lymphoid tissue, poprzez obniżanie ekspresji przeciwciał IgA
- polifenole zawarte kakao działają silnie przeciwutleniające i antyoksydacyjnie
- regularne spożywanie kakao obniża ciśnienie krwi
- pozytywnie wpływa na lipidogram – obniża cholesterol całkowity i LDL
Jednak pamiętaj, że jeżeli dbasz o poziom żelaza w diecie to polifenole zawarte w kakao będą utrudniać wchłanianie pierwiastka z diety. Czekoladę zjedz wtedy do posiłku w którym nie ma dużych ilości żelaza.
Najlepiej wybieraj surowe kakao, lub czekoladę gorzką min 70%. Badania mówią jednak, że najwięcej korzyści przynosi gorzka czekolada 85%, lub bez cukru.
Jedzenie 2 kostek czekolady dziennie nie pójdzie w biodra (ani niestety w biust;)), ale wystarczy aby przynieść prozdrowotny efekt.
Osoby wrażliwe na kofeinę - jestem jedną z nich - mogą odczuwać niepokój, nakręcenie, a nawet problemy z zaśnięciem, kiedy zjedzą większe ilości czekolady. Mój próg to 2 kostki czekolady na raz.
Źródła:
Oliveira B., Falkenhain K., Little J. P., Sugar-Free Dark Chocolate Consumption Results in Lower Blood Glucose in Adults With Diabetes, 2022, Nutrition and Metabolic Insights Volume 15: 1–7
O`Bryan T., Uszkodzenia immunologiczne - ukryta przyczyna chorób, Vital, 2018, Białystok, 128-129Shah S. R., Alweis R., Najim N., Dharani A. M., Use of dark chocolate for diabetic patients: a review of the literature and current evidence, 2017, Journal of Community Hospital Internal Medicine Perspectives, 7(4):218-221
#poskromićhashimoto #kofeina #nadwrażliwośćnakofeinę #czekolada #magnez #pms #polifenole #galt #endorfiny