Niestety, nadal panuje przekonanie, że jeżeli kobieta w ciąży ma zachcianki na alkohol, to może spokojnie małe ilości wypić. Na ogół jestem osobą spokojną i niskociśnieniowcem, ale jak słyszę takie rzeczy to ciśnienie mi rośnie.
Najnowsze zalecenia mówią, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Każda ilość spożytego alkoholu w ciąży może mieć szkodliwy wpływ na płód -
tak, KAŻDA ILOŚĆ ALKOHOLU W CIĄŻY MOŻE MIEĆ SZKODLIWY WPŁYW NA PŁÓD!!!
Dotyczy to również sytuacji, kiedy alkohol jest rozcieńczany wodą i czasu pierwszych tygodni po zapłodnieniu, kiedy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży.
W badaniu na 9719 dzieciach, których matki spożywały niewielkie ilości alkoholu w ciąży - 1-6 drinków tygodniowo zaobserwowano, że nawet niewielkie ilości alkoholu spożywanego w ciąży:
- Mają negatywny wpływ na rozwój mózgu dziecka - zmniejszona objętość i powierzchnia mózgu
- Powodują zaburzenia behawioralne u dzieci - problemy z uwagą, koncentracją, impulsywne zachowania
- Powodują deficyty psychologiczne w tym wycofanie, lęk i depresję
- Zwiększone spożycie alkoholu przez matki w ciąży wiązało się z ADHD, agresją, świadomym łamaniem zasad i zachowaniami defensywnymi u dzieci
Sama nie piję alkoholu od lat i wszystkim kobietom polecam zakwas buraczany - samo zdrowie ponieważ:
- Działa krwiotwórczo - bardzo ważne w ciąży i przy anemiach
- Dba o florę bakteryjną jelit
- Wspomaga trawienie
- Poprawia pasaż jelitowych - świetnie działa przy zaparciach
- Podnosi odporność
#alkohol #alkoholiciąża #ciąża #zdrowaciąża #wciazyniepije #wciazyniepijealkoholu #zakwasburaczany #anemia #zaparcia #poskromićhashimoto #dietetykakliniczna #dietetycznynerd #dietetyczka #dietetykwarszawa #medycynażywienia #dietetykonline
Źródło: