Ciąża i alkohol

Niestety, nadal panuje przekonanie, że jeżeli kobieta w ciąży ma zachcianki na alkohol, to może spokojnie małe ilości wypić. Na ogół jestem osobą spokojną i niskociśnieniowcem, ale jak słyszę takie rzeczy to ciśnienie mi rośnie.

Najnowsze zalecenia mówią, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Każda ilość spożytego alkoholu w ciąży może mieć szkodliwy wpływ na płód -

tak, KAŻDA ILOŚĆ ALKOHOLU W CIĄŻY MOŻE MIEĆ SZKODLIWY WPŁYW NA PŁÓD!!!

Dotyczy to również sytuacji, kiedy alkohol jest rozcieńczany wodą i czasu pierwszych tygodni po zapłodnieniu, kiedy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży.

W badaniu na 9719 dzieciach, których matki spożywały niewielkie ilości alkoholu w ciąży - 1-6 drinków tygodniowo zaobserwowano, że nawet niewielkie ilości alkoholu spożywanego w ciąży:

  •  Mają negatywny wpływ na rozwój mózgu dziecka - zmniejszona objętość i powierzchnia mózgu
  • Powodują zaburzenia behawioralne u dzieci - problemy z uwagą, koncentracją, impulsywne zachowania
  • Powodują deficyty psychologiczne w tym wycofanie, lęk i depresję
  • Zwiększone spożycie alkoholu przez matki w ciąży wiązało się z ADHD, agresją, świadomym łamaniem zasad i zachowaniami defensywnymi u dzieci

Sama nie piję alkoholu od lat i wszystkim kobietom polecam zakwas buraczany - samo zdrowie ponieważ:

  • Działa krwiotwórczo - bardzo ważne w ciąży i przy anemiach
  • Dba o florę bakteryjną jelit
  • Wspomaga trawienie
  • Poprawia pasaż jelitowych - świetnie działa przy zaparciach
  • Podnosi odporność


#alkohol #alkoholiciąża #ciąża #zdrowaciąża #wciazyniepije #wciazyniepijealkoholu #zakwasburaczany #anemia #zaparcia #poskromićhashimoto #dietetykakliniczna #dietetycznynerd #dietetyczka #dietetykwarszawa #medycynażywienia #dietetykonline


Źródło:

[1]