Borówki

Borówki to jedne z moich ulubionych owoców. Nawet na działce mam posadzone trzy krzaczki.

Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecności antocyjanów, które dodatkowo odpowiedzialne są za ich granatowy kolor.

Warto regularnie spożywać szklankę borówek dziennie, ponieważ:

  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
  • Regulują poziom glukozy we krwi
  • Poprawiają stan pacjentów z zespołem metabolicznym
  • Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała
  • Działają neuroprotekcyjne i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • Przyspieszają powrót zdolności kognitywnych po urazach mózgu
  • Poprawiają pracę mózgu
  • Działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • Mają działanie antynowotworowe
  • Mają pozytywny wpływ na naczynia krwionośne
  • Działają jak prebiotyk, odżywiając mikroflorę jelitową
  • Poprawiają nastrój
  • Zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca

Nie wiem jak Wam, ale mi ciężko jest skończyć tylko na jednej szklance;) Na zdrowie Kochani.

#borowki #blueberries #antocyjany #cukrzyca #zepolmetaboliczny #chorobyserca #prebiotyki #dobrynastroj


Źródła:

Kalt W., Cassidy A., Howard L. R., Krikorian R., Stull A. J., Tremblay F., Zamora-Ros R., Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins, Adv Nutr, 2020, 11(2), 224-236 


Sobolev A. P., Ciampa A., Ingallina C., Mannina L., Capitani D., Ernesti I., Maggi E., Businaro R., Del Ben M., Engel P., Giusti A. M., Donini L. M., Pinto A., Blueberry-Based Meals for Obese Patients with Metabolic Syndrome: A Multidisciplinary Metabolomic Pilot Study, Metabolites, 201, 9(7), 138


Miller K., Feucht W., Schmid M., Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Nutrients, 2019, 11(7), 1510 

Krischa G., Yoing Z., Gomes-Pinilla F., Blueberry Supplementation Mitigates Altered Brain Plasticity and Behavior after Traumatic Brain Injury in Rats, Mol Nutr Food Res, 2019, 63(15), e1801055 

Travica N., D`Cunha N. M., Naumovski N., Kent K., Mellor D. D., Firth J., Georgousopoulou E. N., Dean O. M., Loughman A., Jacka F., Marx W., The effect of blueberry interventions on cognitive performance and mood: A systematic review of randomized controlled trials, Brain Behav Immun, 2020, 85, 96-105