Biotyna

Biotyna, witamina B7, witamina H

Powszechnie znana jest jako witamina dbająca o zdrowe włosy i paznokcie. 

Stosowana w większych dawkach ma pozytywny wpływ na:
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny
  • zwiększa wykorzystanie glukozy przez organizm
  • jest pomocna w leczeniu neuropatii cukrzycowej
  • stwardnienie rozsiane
Dobrym źródłem biotyny jest:
  • wątróbka
  • żółtka jaj
  • mąka sojowa*
  • mąki pełnoziarniste*
  • ryż brązowy
  • pomidory
  • marchew
  • szpinak
  • produkty mleczne*
  • otręby
  • sardynki
  • łosoś
  • drożdże
  • kukurydza*
  • groch
  • kalafior
  • buraczki
  • cebula
  • olej rzepakowy*
  • olej słonecznikowy*
  • banany
  • melony
  • grejpfruty
  • arbuzy
  • winogrona
  • brzoskwinie
* nie zalecane przy chorobach autoimmunologicznych, ponieważ zawierają gluten, podrażniają jelita lub zaostrzają stan zapalny

Źródło:

http://doctormurray.com/why-is-biotin-in-the-news/