Śliwki

Śliwki to typowe jesienne owoce. Dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety?

  • Duża ilość błonnika sprawia, że są dobrym wsparciem dla osób cierpiących na zaparcia. W jednym z badań wypadły lepiej niż popularny błonnik w postaci babki
  • Dzięki poprawie perystaltyki mogą być stosowane w profilaktyce nowotworów jelita grubego
  • Śliwki to sycąca przekąska, dlatego też warto, aby znalazły się w dietach redukcyjnych, ponieważ na długo zaspokajają głód i zmniejszają spożycie pokarmu
  • Mają pozytywny wpływ na glikemię, więc osoby z cukrzycą mogą je śmiało wprowadzić do diety. Suszone śliwki, również są dobrym dodatkiem do posiłków, ponieważ nie powodują dużego wyrzutu glukozy i insuliny
  • Regularne spożywanie śliwek działa korzystnie na profil lipidowy
  • Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Śliwki mają właściwości przeciwzapalne, obniżają stężenie białka CRP – wskaźnik stanu zapalnego, a zawarte w nich antocyjany wykazują silny potencjał przeciwutleniający. Dzięki czemu mogą stanowić dodatek do dań smażonych czy grillowanych ponieważ zmniejszają reakcję utleniania tłuszczów
  • Dzięki obecności resweratrolu stanowią dobre wsparcie w leczeniu zespołu metabolicznego
  • Mają pozytywny wpływ na pamięć i funkcje poznawcze
  • Zawarte w śliwkach związki fenolowe działają antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym i moczowym
  • Suszone śliwki wpływają pozytywnie na układ kostny, zwiększają obrót kostny, hamują resorpcję kości, dzięki czemu zwiększają gęstość mineralną kości m. in. dzięki zawartości boru, witaminy K i kwasu chlorogenowego. Dotyczy to zarówno świeżych owoców jak i suszonych. Szczególnie narażone na osteoporozę są kobiety po menopauzie, ze względu na znaczące zmniejszenie produkcji hormonów jajnikowych - estrogenów, co przyspiesza ubytek masy kostnej. Regularne spożywanie śliwek działa na układ kostny porównywalnie jak estrogeny – estradiol
  • Śliwki są bogate w potas, który obniża ciśnienie. Przy diecie wysokobiałkowej dodatkowo zmniejsza resorpcję kości
  • Dodanie FOS – fruktooligosacharydów – prebiotyku, do suszonych śliwek poprawia przyswajanie magnezu i wapnia w jelicie grubym, tak istotnych dla zdrowego układu kostnego
  • Jednak te pyszne owoce nie są dla wszystkich. Osoby z SIBO, IBS i na diecie low FODMAP powinny unikać śliwek w diecie, ponieważ będą zaostrzać objawy i powodować wzdęcia Głównie ze względu na sorbitol, który jest alkoholem cukrowym, mocno fermentującym

#śliwki #poskromićhashimoto #sorbitol #ibs #zaparcia #błonnik #dietalowfodmap #fodmap #sibo #zjd #fos #fruktooligosacharydy #nowotwórjelitagrubego #nowotwory #glikemia #glukoza #insulina #resweratrol #dietaredukcyjna #zespółmetaboliczny #crp #białkocreaktywne #cukrzyca #profilipidowy #związkifenolowe #przewódpokarmowy #układmoczowy #estrogeny #estradiol #osteoporoza #osteopenia #fos #wapń #potas #nadciśnienietętnicze #układkostny

Źródła:

Al-Dashti Y. A., Holt R. R., Carson J. G., Keen C. L., Hackman R. M., Effects of Short-Term Dried Plum (Prune) Intake on Markers of Bone Resorption and Vascular Function in Healthy Postmenopausal Women: A Randomized Crossover Trial, J Med Food, 2019, 22(10), 982-992

Arjmandi B. H., Johnson S. A., Pourafshar S., Navaei N., George K. S., Hooshmand S., Chai S. C., Akhavan N. S., Bone-Protective Effects of Dried Plum in Postmenopausal Women: Efficacy and Possible Mechanisms, Nutrients, 2017, 9(5), 496

Attaluri A., Donahoe R., Valestin J., Brown K., Rao S. S. C., Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation, Aliment Pharmacol Ther, 2011, 33(7), 822-828

Hou C-Y., Tain Y-L., Yu H-R., Huang L-T., The Effects of Resveratrol in the Treatment of Metabolic Syndrome, Int J Mol Sci, 2019, 20(3), 535

Igwe E. O., Charlton K. E., A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina), Phytother Res, 2016, 30(5), 701-731

Jarvis N., O'Bryan C. A., Ricke S. C., Grandall P. G., The functionality of plum ingredients in meat products: a review, Meat Sci, 2015, 102, 41-48.

Stacewicz-Sapuntzakis M., Dried plums and their products: composition and health effects--an updated review, Crit Rev Food Sci Nutr, 2013;53(12):1277-1302

Wallace T. C., Dried Plums, Prunes and Bone Health: A Comprehensive Review, Nutrients, 2017, 9(4), 401